wtorek, 17 października 2017

Ocet jabłkowy własnej roboty








Nic prostszego! Zbieramy jabłka. Najlepiej odmiany "Opad własny de Luxe". Umyte jabłka obieramy na jabłecznik lub do zapiekanego ryżu. Obierki wraz z ogryzkami wkładamy do dużego słoja, dodajemy łyżkę cukru i zalewamy wodą. Przykrywamy luźno nakrętką. Codziennie, rano i wieczorem  po dokręceniu pokrywki mocno wstrząsamy. Po wymieszaniu pokrywkę ponownie odkręcamy, aby uwolnić gazy.
Ocet po 2-3 tygodniach jest gotowy. Całość przecedzamy i zlewamy do butelek. W butelkach nastąpi sklarowanie.




1 komentarz:

  1. Witam zrobiłem.ocet jabłkowy. I Utworzył mi się gruby kożuch. Ja go ruszyłem to zatonął. Czy to dobrze czy źle? Pleśni nie ma zapach octowo winny.

    OdpowiedzUsuń