piątek, 6 lutego 2015

Hardaliye


zdjecie z: http://sevdaserbest.com/edirnede-ne-yenir/
W naszej strefie klimatycznej do napojów owocowych, które wytworzone zostały poprzez proces fermentacji należą 
Cydr (Cider, Cidre, Apfelwein)
Hardaliye
Wino czerwone
Wino białe
Napoje z owoców tropikalnych o egzotycznych nazwach, wytworzone najczęściej z bananów i daktyli, a pochodzące z Afryki to: Nabit, Sherbote, Dakkai, Nabit, Meru, Malkia, Lubisi i z Indii Jackfruit Wine.


zdjęcie pochodzi z http://www.nevigurme.com/Arda-Hardaliye-6ad-250Ml,PR-254.html
Cydr i wino są nam znane, ale Hardaliye raczej nie. Jest to tradycyjny napój pochodzący z Tracji w Turcji zrobiony najczęściej z czerwonych winogron. Do świeżo wyciśniętego soku dodaje się 1,5% zmielonych nasion gorczycy lub/i kwas benzoesowy. Czasami również liście wiśni. Proces fermentacji następuje w pokojowej temperaturze w ciągu ok 10 dni. Jest to BARDZO nisko procentowy napój o zawartości alkoholu ok. 0,5%, a to ze względu na gorczycę i kwas benzoesowy, który powoduje hamowanie wzrostu drożdży, które odpowiadają za wytworzenie się alkoholu. Ale podobnie jak wino Hardaliye zawiera substancje fenolowe, taniny i flawonoidy. Napój nie jest pasteryzowany, dlatego trzeba go szybko wypić. Bardzo mądre rozwiązanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz