Przepis na kwas chlebowy
- 250 g chleba żytniego upieczonego na naturalnym zakwasie, bez ulepszaczy
- 50 g cukru
- 50 g melasy
- 5 g drożdży, lub jeśli mamy, to surowego zaczynu chlebowego
- 2 l wody
- garść rodzynek / opcjonalnie
Chleb należy pokroić na kromki i upiec na ciemno brązowo w piekarniku lub na suchej patelni. Po wystudzeniu pokruszyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na kilka godzin (1 noc). Drożdże wymieszać z cukrem, melasą i odrobiną wody. Płyn z chlebem przecedzić i dodać wymieszane z cukrem drożdże. Odstawić ponownie na 10 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przelać do butelek, dodać po kilka rodzynek i zakręcić. Odstawić w chłodne miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz