czwartek, 5 lutego 2015

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to naturalnie gazowany napój poddany fermentacji pochodzący ze wschodniej części Europy, a przede wszystkim z Rosji i Ukrainy. W Rosji nazywany zwyczajnie Kwasem. Ten orzeźwiający napój wytwarza się z wody, żyta i słodu. Często, aby zwiększyć ilość dwutlenku węgla dodaje się również melasę. Do produkcji domowej używa się chleba na zakwasie lub zakwasu chlebowego, co przyspiesza fermentację.
Przepis na kwas chlebowy
  • 250 g chleba żytniego upieczonego na naturalnym zakwasie, bez ulepszaczy
  • 50 g cukru
  • 50 g melasy
  • 5 g drożdży, lub jeśli mamy, to surowego zaczynu chlebowego
  • 2 l wody
  • garść rodzynek / opcjonalnie

Chleb należy pokroić na kromki i upiec na ciemno brązowo w piekarniku lub na suchej patelni. Po  wystudzeniu pokruszyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na kilka godzin (1 noc). Drożdże wymieszać z cukrem, melasą i odrobiną wody.  Płyn z chlebem przecedzić  i dodać wymieszane z cukrem drożdże. Odstawić ponownie na 10 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przelać do butelek, dodać po kilka rodzynek i zakręcić. Odstawić w chłodne miejsce. Po 3-4 dniach zakwas jest gotowy.

źródło: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Borschtsch-Verkauf_in_Nishnij_Novgorod_%28PARODIE%21%29.jpg
źródło; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Borschtsch-Verkauf_in_Nishnij_Novgorod_%28PARODIE%21%29.jpg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz