- 6-8 małych bakłażanów, powinny być te mini, ale jeśli ich nie zdobędziemy, to kupujemy jak najmniejsze
- 250 g posiekanych orzechów włoskich
- 5-6 ząbków czosnku
- 3-5 szt papryczek chilli średnio ostrych lub 2 łyżki płatków suszonych, można też mieszać
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej
Posiekane orzechy i drobno pokrojoną paprykę podsmażamy na patelni, następnie dodajemy posiekany czosnek (po usmażeniu papryki i orzechów). Przyprawiamy pieprzem. Tak przyrządzoną masą wypełniamy bakłażany. Zamykamy, przyciskamy i układamy ciasno w słoju posypując solą. Całość zalewamy olejem. Tak przyrządzone trzymamy w chłodnym miejscu tygodniami. Gotowe będą po 10 dniach.
A gdzie tu proces kiszenia??? To poprostu nadziewane bakłażany w oleju.
OdpowiedzUsuńPo dwóch tygodniach bakłażany są ukiszone, nawet w oleju. Nabierają typowego dla kiszonek kwaśnego smaku.
OdpowiedzUsuń