czwartek, 5 lutego 2015

Tysiącletnie jaja z Chin

Sfermentowane "tysiacletnie" jajka robi się w następujący sposób: należy przygotować papkę, w której zalepia się kacze jajko minimum na 3 miesiące. Jajka w osłonkach można przechowywać do 3 lat w pokojowej temperaturze.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Century_egg_sliced_open.jpeg

Składniki papki otaczającej jako:
  • popiół 
  • trociny
  • anyż
  • pieprz seczuański
  • igły piniowe
  • liście herbaty
  • nasiona kopru włoskiego
  • sól
  • ciepła woda
  • palone wapno
Białko jajek zamienia się w galaretowatą masę w kolorze bursztynowym, natomiast żółtko w ziemistozieloną masę o konsystencji twarogu.
"Tysiącletnie" jajka należą do chińskich delikatesów. Smacznego!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Century_egg1.jpg



źródło:http://de.wikipedia.org/wiki/Tausendj%C3%A4hrige_Eier

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz