Sfermentowane "tysiacletnie" jajka robi się w następujący sposób: należy przygotować papkę, w której zalepia się kacze jajko minimum na 3 miesiące. Jajka w osłonkach można przechowywać do 3 lat w pokojowej temperaturze.
|
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Century_egg_sliced_open.jpeg |
Składniki papki otaczającej jako:
- popiół
- trociny
- anyż
- pieprz seczuański
- igły piniowe
- liście herbaty
- nasiona kopru włoskiego
- sól
- ciepła woda
- palone wapno
Białko jajek zamienia się w galaretowatą masę w kolorze bursztynowym, natomiast żółtko w ziemistozieloną masę o konsystencji twarogu.
"Tysiącletnie" jajka należą do chińskich delikatesów. Smacznego!
|
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Century_egg1.jpg |
źródło:http://de.wikipedia.org/wiki/Tausendj%C3%A4hrige_Eier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz